#4.6 Β' Π.Π.: Το Κορίτσι του Βάργκας

Όταν ο Πέτι ζητούσε νέα αύξηση από το Esquire, κανείς δεν ήξερε ότι σε ελάχιστους μήνες θα γινόταν η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Ότι οι Αμερικανίδες θα καλούνταν πάλι να αντικαταστήσουν τους άντρες στην εργασία και αναπόφευκτα, το πρότυπο της χαζής σεξοβόμβας θα εξέπιπτε. Συμπτωματικά, λίγο πριν την είσοδο των ΗΠΑ στον Β’Π.Π., το Esquire αντικατέστησε τον απαιτητικό Πέτι με τον άσημο Περουβιανό εικονογράφο Αλμπέρτο Βάργκας. Είκοσι χρόνια πιο πριν, όταν ξεσπούσε ο Α’Π.Π., ο Βάργκας επέστρεφε στο Περού από την Ευρώπη όπου είχε σπουδάσει Καλές Τέχνες. Το πλοίο του αποκλείστηκε για λίγο στη Νέα Υόρκη και ο νεαρός Βάργκας βγήκε μια μοιραία βόλτα. Ήταν η ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος και οι άντρες βρίσκονταν ήδη στο μέτωπο. Αργότερα ο Βάργκας θα θυμόταν:
«Από κάθε κτίριο έβγαιναν ποτάμια κοριτσιών. … Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο. Εκατοντάδες κορίτσια μ’ έναν αέρα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας, σαν να έλεγαν: ‘Εδώ είμαι, πώς σου φαίνομαι;’»
Γοητευμένος, ο Βάργκας άφησε το πλοίο να σαλπάρει και ο πατέρας του, διάσημος φωτογράφος στο Περού, τον αποκλήρωσε. Χάρη στον Βάργκας προέκυψε ό,τι πιο δυναμικό υπήρξε στο εικονογραφημένο pin-up. Ο τύπος του Κοριτσιού που δημιούργησε είχε χυμώδες κορμί, εξωπραγματικές αναλογίες και ανέδυε ευθεία σεξουαλικότητα. Οι Αμερικανίδες, που εργάζονταν πάλι μαζικά σε γραφεία και εργοστάσια, το καλωσόρισαν με ανακούφιση.
Η οπτική της κλειδαρότρυπας, κυρίαρχη στα έργα του Πέτι, είχε μειωθεί. Η υψηλή τεχνική του Βάργκας έκανε πολλές εικόνες να μοιάζουν σχεδόν με φωτογραφίες. Ζωγράφιζε τις γυναίκες γυμνές, όπως ο Πέτι, και ύστερα πρόσθετε τα – όποια – ρούχα, συνήθως με αερογράφο: ένα εργαλείο για το ρετουσάρισμα αρνητικών, που οι δύο δημιουργοί είχαν μάθει στα πατρικά τους φωτογραφεία. Το συγκεκριμένο εργαλείο έκανε δυνατές τις σκανδαλιστικές διαφάνειες πέπλων και εσωρούχων στα pin-up εκείνης της περιόδου. Ήταν τέτοια η επιτυχία του Βάργκας, που ο κόσμος άρχισε να αποκαλεί κάθε pin-up «Varga Girl». Χωρίς το τελικό ‘ς’. Στις διαπραγματεύσεις του με το Esquire ο Βάργκας δέχτηκε έναν πενιχρό μισθό, να σβήσει το τελικό ‘ς’ από το όνομά του και να παραχωρήσει στο περιοδικό τα δικαιώματα των έργων του και του νέου ψευδωνύμου «Varga». Είναι χαρακτηριστικό πως αυτός ο άτολμος επιχειρηματίας δημιούργησε τη δυναμική Αμαζόνα του Β’Π.Π. - ενώ ο διεκδικητικός Πέτι δημιούργησε το παθητικό κορίτσι της Ύφεσης. Οι μισοί κόσμοι του pin-up είναι μεταδοτικοί.

Εικονογράφηση από τη διάσημη «Τράπουλα με Κορίτσια του Βάργκα» (1949)
Στα χρόνια του Β’Π.Π. δεν υπήρχε στρατιώτης που να μην αναρτά εικόνες pin-up δίπλα σε φωτογραφίες φίλων, συγγενών και του Προέδρου των ΗΠΑ. Το Esquire τύπωσε 9 εκατομμύρια αντίτυπα χωρίς διαφημίσεις και τα απέστειλε δωρεάν στο μέτωπο. Δημιουργήθηκε επίσης η Nose Art: η ζωγραφική μοντέλων pin-up στα ρύγχη μαχητικών αεροπλάνων. Οι εικόνες αυτές λειτουργούσαν σαν φυλαχτά για τους πιλότους, θυμίζοντας τις γυμνές θεότητες στις πλώρες των παλιών ιστιοφόρων. Το είδος του pin-up είχε πλέον φτάσει στο απόγειό του – και νομοτελειακά, σύντομα θα ξεκινούσε η πτώση του.