top of page

1965 - 1970: Τέλη Μεταπολεμικής Περιόδου

Μια διαφήμιση του 1965 δείχνει μοντέρνες γυναίκες με πλακάτ «ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΚΑΤΩ Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ». Η διαφήμιση προσφέρει τη λύση: ένα πλυντήριο. 

Έξω από το σπίτι, οι εργαζόμενες γυναίκες είναι ελάχιστες καθώς θεωρούνται ο απόλυτος ερωτικός στόχος. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότερες επιστρέφουν στο σπίτι αμέσως μόλις παντρευτούν.  

 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 καθιερώνεται το γυναικείο παντελόνι και εμφανίζονται τα πρώτα γυμνά σε διαφημίσεις (χωρίς να φαίνονται επίμαχα σημεία). Σιγά-σιγά φτάνει στην Ελλάδα η επανάσταση των χίπις, η ροκ μουσική, το ακάλυπτο γυναικείο μπούτι. Πατάμε πλέον στη δεκαετία του ‘70. 

 

Το περιοδικό «ΤΡΑΣΤ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ», γεμάτο πικάντικες γελοιογραφίες και τολμηρά διηγήματα, υπήρξε το πιο κλασικό περιοδικό pin-up στην Ελλάδα. Σε κάθε του σελίδα έκλεινε πονηρά το μάτι στον αναγνώστη. Σε ένα σκίτσο, ο γαμπρός κατεβαίνει τρέχοντας τα σκαλιά της εκκλησίας με τη νύφη αγκαλιά – πίσω όλοι άναυδοι: «Δεν αντέχω να περιμένω αγάπη μου… Πάμε τώρα για την πρώτη νύχτα του γάμου κι ερχόμαστε αύριο στην εκκλησία!» Η πονηρή αθωότητα της μεταπολεμικής περιόδου χάθηκε με την έκδοση του πιο τολμηρού – και φωτογραφικού – περιοδικού «ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ».

Η αίσθηση της συντονισμένης εικόνας και ήχου γίνεται διαθέσιμη και στα σπίτια χάρη σε νέες συσκευές. Το 1968 το Ε.Ι.Ρ. μετονομάζεται σε Ε.Ι.Ρ.Τ. και το περιοδικό «ΡΑΔΙΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» σε «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΙΣ». Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί φοβούνται το νέο μέσο και για καιρό δεν δίνουν άδεια τηλεοπτικής μετάδοσης των ταινιών τους. Παρόλα αυτά, η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου τελειώνει εδώ οριστικά. 

bottom of page