top of page

1955 - 1965: Η Καρδιά της Μεταπολεμικής Περιόδου

Στις πολυκατοικίες οι νέες αστές «διαβάζουν» με αδημονία το μέλλον στο φλιτζάνι του καφέ. Συνήθως το θέμα της αναζήτησης είναι ένας άντρας («ψηλό μελαχρινό θα γνωρίσεις») και εάν πραγματοποιηθεί, οι γυναίκες είναι από μικρές δασκαλεμένες να μην τον αφήσουν να τις εκθέσει. Πρέπει να «περάσουν τη μεγάλη πόρτα» – της εκκλησίας. Στο μεταξύ, η φούστα έχει ξεκινήσει την άνοδό της στο γυναικείο πόδι, που στο τέλος θα γίνει ιλιγγιώδης. Καθώς αποκαλύπτεται περισσότερη γάμπα, τα μουντά υφάσματα μετατρέπονται σε πολύχρωμα. 
 
Στα πολυκαταστήματα κυριαρχεί το ΜΙΝΙΟΝ, που ξεκίνησε σαν περίπτερο στην Ομόνοια και έφτασε να πουλά από καρφίτσες μέχρι αυτοκίνητα. Οι αγωνίες και οι ελπίδες της νεοελληνικής οικογένειας καταγράφονται στα νέα περιοδικά «ποικίλης ύλης». Περιέχουν μυθιστορήματα σε συνέχειες, ηθογραφικά διηγήματα και γελοιογραφίες.

Το 1957 ο Αριστοτέλης Ωνάσης ιδρύει την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, η οποία το 1973 έφτασε να διακινεί περί τους 2.500.000 επιβάτες.
 
Το μεγαλύτερο εμπορικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό γεγονός κάθε χρονιάς είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που στεγάζει και το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού. Στους χώρους της ΔΕΘ, το 1957 γεννιέται ο περίφημος «καφές φραπέ». 
 
Και φυσικά, οι γυναίκες πιάνουν το τιμόνι. Το τραγούδι «Βαλεντίνα» του Γ. Μητσάκη δείχνει το μέγεθος της ανασφάλειας:


«…έγινες και σωφερίνα 
κι όπως πας σε λίγα χρόνια
θα φορέσεις παντελόνια 
Βαλεντίνα Βαλεντίνα…
»

Μια σωστή γυναίκα «ακολουθεί» τον άντρα. Μια γυναίκα «οδηγός» πηγαίνει κόντρα στη φύση. 

Οι γυναίκες πάντως ήδη ψηφίζουν, έχουν εκλεγεί βουλευτίνες και έχουν υπάρξει υπουργοί. 
 

bottom of page