1950 - 1955: Ένας Νέος Κόσμος
Ξεκινά μια περίοδος ανάπτυξης, το λεγόμενο «Ελληνικό Θαύμα». Νέες εταιρίες και οργανισμοί κάνουν την εμφάνισή τους, προσφέροντας ανέσεις και υπηρεσίες άγνωστες στις προηγούμενες γενιές. Το ελληνικό κράτος φέρνει παντού τον ηλεκτρισμό και εκσυγχρονίζει την τηλεφωνία. Ο κόσμος μετακινείται, αστικά και υπεραστικά, με τα ιδιωτικά λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. Ανοίγουν εμπορικά καταστήματα (ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΙ, ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ, ΔΡΑΓΩΝΑΣ) που προσφέρουν τις τελευταίες λέξεις της ευρωπαϊκής μόδας. Τα νέα ρούχα «πρετ-α-πορτέ» (έτοιμα να φορεθούν) καταργούν τις μοδίστρες και τις πρόβες στα σπίτια. Τα δοκιμαστήρια των νέων εμπορικών γίνονται αντικείμενο ονείρων για τον αντρικό πληθυσμό.
Στο αγαπημένο περιοδικό των νοικοκυρών «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ», υπάρχουν άρθρα για την ψυχολογία και τη μητρότητα, καθώς και διηγήματα των συγγραφέων Κώστα Βάρναλη, Παύλου Νιρβάνα, Τάσου Λειβαδίτη, κα.
Το ραδιόφωνο μπαίνει στην χρυσή εποχή του. Το κοινό παρακολουθεί φανατικά τα ραδιοφωνικά σήριαλ, όπου κλαίει, γελά και ταυτίζεται μόνο με τις φωνές των ηθοποιών. Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) εκδίδει το περιοδικό «ΡΑΔΙΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ». Μεταξύ άλλων, περιέχει και κείμενα αγγλικών, για να παρακολουθούν οι ακροατές, ωσάν μαθητές, την εκπομπή «Αγγλικά δια Ραδιοφώνου». Το 1954 το Ε.Ι.Ρ. ιδρύει την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής, που θα μετονομαστεί σε Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Μίκη Θεοδωράκη.
Από το μίγμα νεωτερικότητας και παλιού αποκρυσταλλώνεται η μεταπολεμική Ελλάδα.