top of page
_06_Nea_Tolmiri_Gynaika.jpg

Γνωστές ως «Νέες Γυναίκες» ή «σουφραζέτες», οι γυναίκες στα τέλη της βικτωριανής περιόδου έφεραν αναστάτωση, καθώς άρχισαν να διεκδικούν νέα δικαιώματα: στην ψήφο, στη μόρφωση, στην εργασία, ακόμα και στην ερωτική έκφραση. Για τους περισσότερους, το να επιζητά μια γυναίκα νέα δικαιώματα – πόσο μάλλον να αγωνίζεται γι αυτά – σήμαινε πως απαρνιέται την ευαίσθητη, παθητική γυναικεία φύση της. Τα έντυπα της εποχής υποστήριζαν ότι εάν οι γυναίκες πετύχαιναν τους στόχους τους θα επέρχονταν ασθένειες, στειρότητα και φυλετικός εκφυλισμός. Κυκλοφορούσαν γελοιογραφίες με απελπισμένους άντρες που ντάντευαν μωρά, ενώ οι γυναίκες τους – όλες πανάσχημες – διαδήλωναν στους δρόμους, ή έπιναν και κάπνιζαν σε μπαρ. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι εικονογραφημένες γυναίκες του pin-up αποτελούσαν έκδηλη αντίθεση. Παρότι ανήκαν ολοφάνερα στον σύγχρονο και τολμηρό τύπο γυναίκας, ήταν πανέμορφες και επιθυμητές. Και στη δυτική κουλτούρα, η ομορφιά θεωρείται στοιχείο αρετής και καλοσύνης. Με όπλο την ομορφιά και τον ερωτισμό τους, οι γυναίκες του pin-up αποτέλεσαν τις μόνες θετικές απεικονίσεις του σύγχρονου τύπου γυναίκας στα έντυπα. 

Σιγά-σιγά, προέκυψε μια σειρά παράπλευρων αποτελεσμάτων: οι εικόνες του pin-up φτιάχνονταν ασφαλώς για την τέρψη των αντρών – αλλά παράλληλα, καθιστούσαν την τολμηρή και απελευθερωμένη γυναίκα πιο οικεία και ελκυστική στο κοινό. Οι εικόνες του πρόβαλλαν τη γυναίκα σαν απόλυτο σεξουαλικό αντικείμενο – αλλά παράλληλα, πρόσφεραν και πρότυπα έκφρασης στις αληθινές γυναίκες, που μέχρι τότε ήταν ερωτικά ανύπαρκτες. Οι κοπέλες του pin-up ήταν, ολοφάνερα, κάτι παραπάνω από τους επιτρεπτούς ρόλους της συζύγου και της μητέρας. Πολλές γυναίκες αναρτούσαν τις εικόνες αυτές στα δωμάτιά τους, εκφράζοντας τα ανομολόγητα, ή και ασυνείδητα ακόμα, Θέλω τους. 

Ένα έργο ερωτικής τέχνης εμπεριέχει εκ φύσεως ένα μέτρο επαναστατικότητας

Πάνω απ’ όλα όμως, υπάρχει το γεγονός ότι ο ερωτισμός απελευθερώνει τον άνθρωπο. Κάθε είδος ερωτικής τέχνης εμπεριέχει εκ φύσεως ένα μέτρο επαναστατικότητας – πόσο μάλλον όταν κυκλοφορεί, σαν το pin-up, σε ένα πουριτανικό περιβάλλον. Ήταν λοιπόν φυσικό που κάποιες φιγούρες του pin-up, παρότι ακίνδυνες, καθιερώθηκαν ως σύμβολα του νέου, μαχητικού τύπου γυναίκας. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκατονταετούς ιστορίας τους, οι εικονογραφημένες γυναίκες του pin-up υπήρξαν καθρέφτης των μικρών και μεγάλων νικών των πραγματικών γυναικών, αλλά και των υποχωρήσεών τους. Θα δούμε την ιστορία τους μέσα από τους κυριότερους εικονογράφους και τις φωτογραφικές τους σχολές. Πρώτος σταθμός είναι το Παρίσι του δεκάτου ενάτου αιώνα. Και προορισμός, η πιο λαμπερή εποχή του Χόλυγουντ.

bottom of page